Αυτή η μετάφραση μπορεί να μην αντανακλά τις αλλαγές που έγιναν από τις 2021-07-18 στο Αγγλικό πρωτότυπο.

Καλό θα ήταν να ρίξετε μια ματιά σε εκείνες τις αλλαγές. Παρακαλούμε δείτε το Μεταφράσεις ΔΙΑΒΑΣΕΜΕ για να βρείτε πως μπορείτε να βοηθήσετε να ενημερωθεί αυτή η μετάφραση.

Είναι η Microsoft ο μεγάλος κακός; (παλιά έκδοση)

Υπάρχει μια ενημερωμένη έκδοση αυτού του άρθρου.

Πολύς κόσμος πιστεύει και θεωρεί πως η Microsoft είναι ο μόνος τερατώδης κίνδυνος που υπάρχει στην βιομηχανία του λογισμικού. Υπάρχει ακόμη και μια τεράστια εκστρατεία ενάντια σε αυτήν που σκοπό έχει τον αποκλεισμό της. Αυτή η αίσθηση ξεκίνησε να υπάρχει από τον καιρό που η Microsoft έδειξε σαφέστατα την εχθρότητα της προς τη κοινότητα του ελεύθερου λογισμικού και κατ' επέκταση προς το ελεύθερο λογισμικό.

Αυτοί που υποστηρίζουν το κίνημα του ελεύθερου λογισμικού, σίγουρα έχουν διαφορετική άποψη από αυτή του καθημερινού κόσμου. Εμείς βλέπουμε πως η Microsoft κάνει κάτι το οποίο είναι κακό για τους χρήστες λογισμικού: δημιουργεί ιδιόκτητο λογισμικό το οποίο περιορίζει τους χρήστες και τους οριοθετεί, με αποτέλεσμα να μην τους δίνει την ελευθερία που τους αξίζει.

Η Microsoft όμως δεν είναι μόνη της σε αυτό. Σχεδόν όλες οι εταιρίες παραγωγής λογισμικού συμπεριφέρονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο απέναντι στους χρήστες. Το ότι οι υπόλοιπες εταιρίες ιδιόκτητου λογισμικού έχουν υπό τον έλεγχο τους λιγότερους χρήστες από την Microsoft, δεν οφείλεται σε λόγους έλλειψης προσπάθειας.

Αυτό δεν αναφέρθηκε με σκοπό να δικαιολογηθεί η Microsoft αλλά για να μας υπενθυμίσει πως είναι ο αρχικός δημιουργός μιας βιομηχανίας λογισμικού όπου βασίζεται στην διαίρεση των χρηστών και στην μείωση της ελευθερίας αυτών. Όταν κατακρίνουμε την Microsoft δεν θα πρέπει να απαλλάσσουμε τις άλλες εταιρίες, αφού και αυτές δημιουργούν ιδιόκτητο λογισμικό. Στην κοινότητα του ελεύθερου λογισμικού δεν χρησιμοποιούμε καθόλου ιδιόκτητο λογισμικό—είτε της Microsoft είτε άλλων ιδιόκτητων εταιριών.

Στα έγγραφα “Halloween”, που ανακοινώθηκαν στο τέλος του Οκτώβρη το 1998, το προσωπικό της Microsoft δήλωσε πως ήταν πρόθυμο να χρησιμοποιήσει ποικίλες μεθόδους για να εμποδίσει την κατασκευή του ελεύθερου λογισμικού. Πιο συγκεκριμένα, σχεδιάζοντας μυστικά πρωτόκολλα, διάφορους τύπους αρχείων, και πατεντάροντας αλγόριθμους και χαρακτηριστικά λογισμικού.

Τέτοιου είδους τακτικές παρεμπόδισης δεν είναι κάτι το πρωτόγνωρο: Η Microsoft και πολλές άλλες εταιρίες λογισμικού ακολουθούν πιστά αυτή τη στρατηγική εδώ και πολλά χρόνια, αποκρύπτοντας έτσι με αυτό το τρόπο πληροφορίες. Στο παρελθόν, πιθανόν, το κίνητρο τους να ήταν οι επιθέσεις μεταξύ τους. Τώρα όμως φαίνεται πως εμείς είμαστε ο στόχος αυτών των επιθέσεων. Όμως, αυτή η αλλαγή στα κίνητρα τους δεν έχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα γιατί οι διάφορες μυστικές συνεδριάσεις που γίνονται κρυφά και οι ευρεσιτεχνίες λογισμικού εμποδίζουν τον οποιοδήποτε, ανεξαρτήτως του “προκαθορισμένου στόχου”.

Η μυστικότητα και οι ευρεσιτεχνίες λογισμικού απειλούν πραγματικά το ελεύθερο λογισμικό. Μας είχαν εμποδίσει υπερβολικά στο παρελθόν, και θα μας εμποδίσουν ακόμα περισσότερο στο μέλλον. Για αυτό θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι ακόμα περισσότερο. Αυτό θα γινόταν ακόμα και αν η Microsoft δεν γνώριζε την ύπαρξη μας ή δεν μας είχε παρατηρήσει ποτέ. Η μόνη πραγματική σπουδαιότης από τα έγγραφα “Halloween” είναι το ότι η Microsoft φαίνεται να σκέφτεται πως το σύστημα GNU/Linux έχει τις δυνατότητες για μια μεγάλη επιτυχία.

Σε ευχαριστούμε Microsoft, και σε παρακαλούμε απομακρύνσου.