English [en]   العربية [ar]   català [ca]   čeština [cs]   Deutsch [de]   ελληνικά [el]   español [es]   français [fr]   עברית [he]   magyar [hu]   Bahasa Indonesia [id]   italiano [it]   한국어 [ko]   മലയാളം [ml]   Nederlands [nl]   polski [pl]   русский [ru]   српски [sr]  

This translation may not reflect the changes made since 2009-09-19 in the English original. Please see the Translations README for information on maintaining translations of this article.

A Microsoft a nagy sátán? (régi verzió)

Sok ember gondolja, hogy a Microsoft a szoftveripar fenyegető szörnye. Még egy kampány is van a Microsoft bojkottálására, míg mások a titkos protokollokra és formátumokra figyelmeztetnek. Ez az érzés érősödött, mióta a Microsoft aktív ellenségeskedést mutatott a szabad szoftverrel szemben.

A szabad szoftver közösségben más szemszögből tekintjük a dolgot. Látjuk, hogy a Microsoft rosszat tesz a szoftver-felhasználókkal szemben: szabadalmaztatja a programokat, és ezzel megfosztja a felhasználókat jogos szabadságuktól.

De a Microsoft nincs egyedül ezzel, majdnem minden szoftvercég ugyanezt teszi a felhasználókkal. Hogy más cégek ezt kevesebb felhasználóval teszik meg, mint a Microsoft, az nem azért van, mert ők híján vannak ennek a szándéknak.

Ez nem jelenti azt, hogy mentegetnénk a Microsoft-ot. Inkább emlékeztetőül szolgál arra, hogy a Microsoft a felhasználók megosztásán és szabadságuk elvételén alapuló szoftveripar természetes fejlődésének eredménye. Amikor a Microsoft-ot bíráljuk, nem szabad felmentenünk a többi, szintén szabadalmaztatott szoftvert gyártó vállalatot. A FSF-nál nem használunk semmilyen szabadalmaztatott szoftvert – sem a Microsoft-tól, sem bárki mástól.

Az 1998. október végén kibocsátott „Halloween documents”-ben ('halloween-i iratok') a Microsoft vezetősége kifejezte szándékát, hogy különféle módszerekkel akadályozza a szabad szoftverek fejlesztését, mégpedig titkos protokollok és fájlformátumok tervezésével, valamint az algoritmusok és szoftver-funkciók szabadalmaztatásával.

Ezekben az akadályozó irányelvekben nincs semmi újdonság: a Microsoft és sok más szoftvercég már évek óta alkalmazzák őket. Régebben valószínűleg az volt az indítékuk, hogy egymást támadják velük, de manapság úgy tűnik, mi is a célpontok között vagyunk. De az indíték megváltozásának nincs semmi gyakorlati következménye, mert a titkos szabályok és a szoftver-szabadalmak mindenkit akadályoznak, tekintet nélkül a „célpontok” kilétére.

A titkosítás és a szabadalmak igenis fenyegetik a szabad szoftvert. Eddig is jelentősen gátolták a munkánkat, és tartanunk kell attól, hogy a jövőben még erősebb lesz ez az akadály. De ez semmiben sem különbözik attól, mintha a Microsoft sohasem vett volna észre minket. A „halloween-i iratok” igazi jelentősége csak abban áll, hogy úgy tűnik, a Microsoft szerint a GNU/Linux rendszernek lehetősége van arra, hogy nagy sikert arasson.

Köszönjük, Microsoft, és kérünk, tűnj el az útból.

TOP

 [FSF logo] “The Free Software Foundation (FSF) is a nonprofit with a worldwide mission to promote computer user freedom. We defend the rights of all software users.”

JOIN SHOP