English [en]   čeština [cs]   Deutsch [de]   español [es]   français [fr]   hrvatski [hr]   italiano [it]   Nederlands [nl]   polski [pl]   português do Brasil [pt-br]   русский [ru]   简体中文 [zh-cn]  

Dit is een vertaling van een Engelstalige pagina.

De voordelen van vrije software

door Richard Stallman

Mensen van buiten de vrije-softwarebeweging vragen vaak naar de praktische voordelen van vrije software. Het is een interessante vraag.

Niet-vrije software is slecht omdat het jouw vrijheid ontzegt. Dus het vragen naar de praktische voordelen van vrije software is net zoiets als vragen naar de praktische voordelen van het geen handboeien om hebben. Dat heeft inderdaad voordelen:

We zouden meer voordelen kunnen zoeken, maar moeten we ze allemaal vinden voordat we handboeien afwijzen? Waarschijnlijk niet, omdat je begrijpt dat het om je vrijheid gaat.

Wanneer je je realiseert dat dit aan de orde is bij het gebruik van niet-vrije software, hoef je niet meer te vragen naar de praktische voordelen van vrije software.

NAAR BEGIN


[FSF logo] “The Free Software Foundation (FSF) is a nonprofit with a worldwide mission to promote computer user freedom. We defend the rights of all software users.”

De Free Software Foundation is de hoofdsponsor van het GNU besturingssysteem. Steun GNU en de FSF door handleidingen en andere gadgets te kopen, door lid te worden van de FSF of met een schenking.