English [en]   العربية [ar]   български [bg]   català [ca]   Deutsch [de]   español [es]   فارسی [fa]   français [fr]   עברית [he]   hrvatski [hr]   italiano [it]   한국어 [ko]   മലയാളം [ml]   Nederlands [nl]   polski [pl]   русский [ru]   Türkçe [tr]   українська [uk]  

Thanks to your support, 2015 marks 30 years of the FSF! In the next 30 years, we want to do even more to defend computer user rights. To kick off in that direction, we're setting our highest-ever fundraising goal of $525,000 by January 31st. Read more.

$525K
64% (340K)
Count me in

Dit is een vertaling van een Engelse pagina.

Waarom Copyleft?

“Wanneer het aankomt op het verdedigen van de vrijheid van gebruikers, is niets doen en je in de situatie schikken een teken van zwakte, niet van nederigheid.”

In het GNU project raden we mensen meestal aan een copyleft (“auteursplicht”) licentie te gebruiken zoals de GNU GPL, in plaats van meer toegeeflijke niet-auteursplichtige vrije software licenties.We maken daar geen al te groot punt van—we bevelen het zelfs onder bepaalde omstandigheden aan— maar de voorstanders van een dergelijke licentie zijn vaak mordicus tegen de GPL.

In een dergelijke discussie beweerde iemand dat zijn gebruik van de BSD licentie een “nederige aktie” is: “Ik verlang niets van diegenen die mijn code gebruiken behalve dat ze mij vermelden.”. Het vereist een flexibele geest om een juridische eis tot bronvermelding als “nederig” te bestempelen, maar er zit meer aan vast.

Nederigheid is het verloochenen van je eigen belangen, maar jij en degene die je code gebruiken zijn niet de enigen die worden beïnvloed door jou keuze van software-licentie. Iemand die jou code gebruikt in een niet-vrij programma probeert anderen hun vrijheid te ontzeggen en als je dat toestaat dan verdedig je niet hun vrijheid. Als het erop aan komt de vrijheid van anderen te verdedigen is niets doen en je in de situatie schikken een teken van zwakte, niet van nederigheid.

Je code uitbrengen onder één van de BSD licenties, of enige andere losse niet-copyleft licentie, is niet iets fouts: het programma is nog steeds vrije software en nog steeds een bijdrage aan de gemeenschap. Maar het is zwak en meestal niet de beste manier om de vrijheid van gebruikers, om software uit te wisselen en te veranderen, te steunen.

[FSF logo]“Our mission is to preserve, protect and promote the freedom to use, study, copy, modify, and redistribute computer software, and to defend the rights of Free Software users.”

The Free Software Foundation is the principal organizational sponsor of the GNU Operating System. Support GNU and the FSF by buying manuals and gear, joining the FSF as an associate member, or making a donation, either directly to the FSF or via Flattr.

naar begin