Αυτή είναι μία μετάφραση μιας αυθεντικής σελίδας στα Αγγλικά.

Ανώτερο Δευτεροβάθμιο Επαγγελματικό Σχολείο του Irimpanam

Η ακόλουθη αναφορά βασίζεται σε πληροφορίες που μας παραχώρησε το προσωπικό του σχολείου.


Τοποθεσία

Το σχολείο βρίσκεται στο Irimpanam, μια περιοχή κοντά στην πόλη Tripunithura, στο Διαμέρισμα Ernakulam της Πολιτείας της Kerala, στην Ινδία.

Περί

Το Ανώτερο Δευτεροβάθμιο Επαγγελματικό Σχολείο του Irimpanam, που ιδρύθηκε το 1940, είναι ένα ιδιωτικό σχολείο με επιδότηση από την Πολιτεία. Προσφέρει εκπαίδευση από τις μεγαλύτερες τάξεις του Δημοτικού μέχρι και το επίπεδο Γυμνασίου (βαθμίδες από 5 μέχρι και 7 και από 8 μέχρι 10, αντίστοιχα). Στο σχολείο φοιτούν σχεδόν 1.000 μαθητές, από 10 έως 15 ετών.

Κίνητρα

Το σχολείο μας ανέπτυξε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προώθηση των βασικών πλευρών της φιλοσοφίας του Έργου GNU, όπως η ελευθερία διαμοιρασμού της γνώσης και η ελευθερία συνεργασίας με την κοινότητά μας, συνεισφέροντας βελτιώσεις στα προγράμματα υπολογιστών. Αυτή η επίγνωση για το Λογισμικό Swathanthra (1) ήταν εν πολλοίς το αποτέλεσμα αυτών που μάθαμε στις συναντήσεις που οργανώθηκαν από την Ινδική Ομάδα Ελεύθερων Χρηστών (ILUG-Cochin) στην γειτονική πόλη Kochi. Η παρακολούθηση αυτών των συναντήσεων μας βοήθησε, επίσης, να εργασθούμε σε στενή διασύνδεση με την κοινότητα Ελεύθερου Λογισμικού.

Πως τα καταφέραμε

Η μετάβαση σε Ελεύθερο Λογισμικό στο σχολείο μας ήταν το αποτέλεσμα ενός έργου που σχεδίασε και υλοποίησε η Κυβέρνηση της Kerala, υπό το όνομα IT@School. Το έργο αυτό, που άρχισε το 2001, συμπεριέλαβε πολλές χιλιάδες σχολείων στην Kerala και το 2006 έγινε η πλήρης μετάβαση σε Ελεύθερο Λογισμικό.

Φωτογραφία των μαθητών σε μια εκδήλωση Ελεύθερου Λογισμικού.

Μαθητές σε μια εκδήλωση Ελεύθερου Λογισμικού που οργανώθηκε από το SSK του VHSS Irimpanam.

Η κυβέρνηση οργάνωσε σειρά μαθημάτων για τους δασκάλους, για να μας διδάξει τα βασικά του νέου Ελεύθερου Λειτουργικού Συστήματος και το πως να το εγκαθιστούμε. Το νέο σύστημα παραμετροποιήθηκε την πρώτη φορά από την SPACE, μια οργάνωση με έδρα την Kerala που προωθεί τη χρήση του Ελεύθερου Λογισμικού τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα. Η SPACE, καθώς και οι τοπικές Ομάδες Χρηστών Swathanthra Λογισμικού, έπαιξαν έναν βασικό ρόλο στην όλη διαδικασία, προσφέροντας συνεχή υποστήριξη στους δασκάλους. Ένα από τα φροντιστήρια που οργάνωσε η SPACE μας βοήθησε να φτιάξουμε την ιστοσελίδα του σχολείου μας με τη χρήση Ελεύθερου Λογισμικού.

Η εκπαίδευση δεν περιορίστηκε μόνο στο λογισμικό, αλλά συμπεριέλαβε και τη διδασκαλία βασικών γνώσεων, προς τους δασκάλους και τους μαθητές, για τη συντήρηση του υλικού. Στο σχολείο μας, οι μαθητές 10 χρονών ξέρουν πως να συναρμολογήσουν έναν προσωπικό υπολογιστή.

Η χρήση Ελεύθερων προγραμμάτων στην τάξη διευκολύνθηκε με την υλοποίηση ενοτήτων εκπαίδευσης, με στόχο την εκπαίδευση των δασκάλων στη χρήση συγκεκριμένων προγραμμάτων για τη διδασκαλία διαφόρων θεμάτων. Για παράδειγμα, υπήρχε μια εκπαιδευτική ενότητα για δασκάλους Μαθηματικών, για το πως να χρησιμοποιούν το Δρ Γεώ για τη διδασκαλία της γεωμετρίας, μια άλλη για δασκάλους Χημείας, για το πως να σχεδιάζουν οργανικά μόρια χρησιμοποιώντας το Chemtool, και πολλές άλλες.

Διεξήχθησαν και άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, από κοινού με το σχολείο και το ILUG-Cochin, για να μας μάθουν τη χρήση διαφόρων εφαρμογών Ελεύθερου Λογισμικού, όπως το Blender, το Inkscape, και η διεπαφή της γραμμής εντολών.

Το σχολείο άνοιξε επίσης ένα κανάλι IRC όπου οι μαθητές μπορούν να υποβάλλουν ερωτήσεις για ζητήματα που μπορεί να συναντήσουν.

Δέσμευση στο Ελεύθερο Λογισμικό

Στην αρχή το νέο σύστημα χρησιμοποιούνταν με διπλή εκκίνηση, διότι οι δάσκαλοι δεν ήταν εξοικειωμένοι με το Ελεύθερο Λογισμικό, αλλά σύντομα το συνηθίσαμε σε μεγάλο βαθμό. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν εγκατεστημένα ιδιόκτητα συστήματα σε κανέναν από τους υπολογιστές μας και δεν χρησιμοποιούνται καθόλου ιδιόκτητα προγράμματα. Στην τάξη και στα διοικητικά γραφεία, χρησιμοποιείται μόνον Ελεύθερο Λογισμικό.

Στην τάξη χρησιμοποιούμε ένα μεγάλο φάσμα ελεύθερων προγραμμάτων, όπως το GIMP, το Tux Paint, το Audacity, το GPeriodic και το LibreOffice, αλλά υπάρχουν και πολλά άλλα.

Οι μαθητές εισάγονται επίσης στη γλώσσα προγραμματισμού Python από τη βαθμίδα 8 (13 ετών).

Αποτελέσματα

Εικόνα της διεπαφής του TuxPaint στη γλώσσα Malayalam δείχνει τη σφραγίδα
για το άνθος Adeenia.

Ακούστε έναν μαθητή να προφέρει το όνομα του άνθους Adeenia στη γλώσσα Malayalam.

Η Εκπαίδευση στην Πολιτεία της Kerala έγινε “ΤΠ-ενεργοποιημένη”[1], με την έννοια ότι οι μαθητές παίρνουν τεχνολογική γνώση από πρώτο χέρι, καθώς μαθαίνουν ταυτόχρονα και τα κλασικά θέματα του ωρολογίου προγράμματος εκτός του εργαστηρίου Πληροφορικής. Αυτό είναι εφικτό χάρη στο μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών εφαρμογών υψηλής ποιότητας που είναι διαθέσιμες στο GNU/Linux.

Η διαφάνεια και η συνεργατική μέθοδος του Ελεύθερου Λογισμικού βοήθησαν τους μαθητές και τους δασκάλους να βουτήξουν βαθιά μέσα στην τεχνολογία και τους έκανε ικανούς να συνεισφέρουν στην κοινότητα κατά διάφορους τρόπους. Μια σημαντική συνεισφορά ήταν η εντοπιοποίηση της διεπαφής του Tux Paint στη γλώσσα Malayalam, τη μητρική μας γλώσσα.

Μια ακόμη συνεισφορά ήταν η προσθήκη νέων σφραγίδων στο TuxPaint. Πάρθηκαν φωτογραφίες ντόπιων λουλουδιών και ακολούθησε επεξεργασία των εικόνων από τους μαθητές των τάξεων 6ης και 7ης βαθμίδας, με τη χρήση του προγράμματος επεξεργασίας εικόνων GIMP. Οι εικόνες που προέκυψαν ενσωματώθηκαν, στη συνέχεια, στο TuxPaint με το όνομα του άνθους γραμμένο στη γλώσσα Malayalam. Σαν ένα επιπλέον στοιχείο, οι μαθητές ηχογράφησαν, με τις δικές τους φωνές, το όνομα των λουλουδιών, ούτως ώστε, όταν ο χρήστης επιλέγει μία από τις σφραγίδες, θα ακούει το όνομα του λουλουδιού στη γλώσσα Malayalam. Δημιουργήθηκε, επίσης, και ένα βίντεο για να δείξει πως λειτουργεί και πως έγινε η δραστηριότητα αυτή.

Δείτε και κατεβάστε το βίντεο. Διαβάστε και κατεβάστε τους Αγγλικούς υπότιτλους, σε μορφή SubRip.

Και τις δύο δραστηριότητες τις προώθησε η Swathanthra Software Koottayma του Ανώτερου Δευτεροβάθμιου Επαγγελματικού Σχολείου του Irimpanam (SSK VHSS Irimpanam), μια ομάδα δασκάλων και μαθητών Ελεύθερου Λογισμικού που εδρεύουν στο σχολείο. Ο σκοπός τους είναι να αυξήσουν την επίγνωση για τη φιλοσοφία του Ελεύθερου Λογισμικού και να εισαγάγουν νέες εφαρμογές στο GNU/Linux ως έναν τρόπο συνεισφοράς στην κοινότητα. Η ομάδα αυτή οργανώνει μηνιαίες συναντήσεις και εκτελεί διάφορα είδη δραστηριοτήτων για να ενθαρρύνει τα μέλη της να πειραματιστούν και να εξερευνήσουν το Ελεύθερο Λογισμικό, ούτως ώστε να γίνουν πράξη οι ελευθερίες που αυτό μας παραχωρεί.

Ως ένα τρόπο για να διατηρούν τις επαφές και να μοιράζονται τις εμπειρίες τους με τα άλλα σχολεία και με την κοινότητα του Ελεύθερου Λογισμικού, οι δάσκαλοι και οι μαθητές συμμετέχουν κάθε χρόνο σε εκδηλώσεις σαν την Εθνική Συνδιάσκεψη Ελεύθερου Λογισμικού (National Free Software Conference) και το Cyber Safe Day.


Η δέσμευση και η συνεργασία δασκάλων, μαθητών, και των τοπικών ομάδων, ήταν βασικής σημασίας για την επιτυχία αυτού του κυβερνητικού έργου μεγάλης κλίμακας.


(1) Ο όρος Swathanthra είναι η Σανσκριτική λέξη για το “ελεύθερο” όπως στην ελευθερία.

Συντελεστές

Η αναγνώριση συνεισφοράς και για τις δύο εικόνες που εμφανίζονται σε αυτή τη σελίδα, καθώς και για το αρχείο ήχου, πηγαίνει στην Swathanthra Software Koottayma του Ανώτερου Δευτεροβάθμιου Επαγγελματικού Σχολείου του Irimpanam, που τα δημοσίευσε υπό την άδεια Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή 3.0 Μη εισαγόμενο.

Σημειώσεις του μεταφραστή:
  1. ΤΠ: Τεχνολογία Πληροφορίας, μετάφραση του πηγαίου ακρωνυμίου “IT” (Information Technology).