Dit is een vertaling van een Engelstalige pagina.

Hogere middelbare school voor beroepsonderwijs Irimpanam

Het volgende verslag is gebaseerd op informatie verstrekt door het schoolpersoneel.


Locatie

De school bevindt zich in Irimpanam, een gebied dicht bij de stad Tripunithura in het Ernakulam-district van de deelstaat Kerala, India.

De school

De hogere middelbare school voor beroepsonderwijs Irimpanam is een particuliere school gesteund door de deelstaat en is opgericht in 1940. Het biedt lager en middelbaar onderwijs aan (respectievelijk groep 5 tot 7 en 8 tot 10). Ongeveer 1000 leerlingen van 10 tot 15 jaar oud krijgen er les.

Motivatie

Onze instelling erkende het belang van het promoten van de voornaamste aspecten van de filosofie van het GNU-project, zoals de vrijheid om kennis te delen en de vrijheid van samenwerking met onze gemeenschap middels het verbeteren van computerprogramma's. Deze kennis over Swathanthra Software (1) hebben we opgedaan bij de bijeenkomsten van de Indiase Libre Gebruikersgroep (ILUG-Cochin) in het nabijgelegen Kochi. Door deze bijeenkomsten bij te wonen konden we nauw samenwerken met de Vrije Software-gemeenschap.

Hoe we dit voor elkaar kregen

De omschakeling naar Vrije Software in onze school was het resultaat van IT@School, een project ontworpen en opgericht door de Overheid van Kerala. Het project, opgestart in 2001, betrok enkele duizenden scholen in Kerala en schakelde in 2006 helemaal over naar Vrije Software.

Afbeelding van leerlingen tijdens een Vrije Software-evenement.

Leerlingen tijdens een Vrije Software-evenement georganiseerd door SSK VHSS Irimpanam.

Opleidingscursussen voor leraren werden door de overheid opgestart om ons de basis aan te leren van het nieuwe Vrije Besturingssysteem en hoe dit te installeren. Dit nieuwe systeem was voor het eerst aangepast door SPACE, een agentschap uit Kerala dat het gebruik van Vrije Software promoot in de publieke en private sector. SPACE, evenals plaatselijke Swathanthra Software gebruikersgroepen, speelden een fundamentele rol tijdens het proces door voortdurend ondersteuning aan leraren te leveren. Een van de door SPACE georganiseerde workshops hielp ons de website van onze school te bouwen met behulp van Vrije Software.

Opleidingen waren niet enkel gericht op software, maar ook op het aanleren van de beginselen van hardware-onderhoud aan leraren en leerlingen. In onze school weten 10-jarige leerlingen hoe een pc samen te stellen.

Het gebruik van Vrije programma's in het klaslokaal werd vergemakkelijkt door de invoering van opleidingsmodules die erop gericht waren het gebruik van bepaalde programma's aan te leren aan de leraren voor het onderwijzen van velerlei onderwerpen. Zo was er een opleidingsmodule voor leraren wiskunde over het gebruik van Dr Geo in de lessen meetkunde. Een andere module, bedoeld voor leraren chemie, behandelde het uittekenen van organische molecules door middel van Chemtool. En zo waren er nog vele anderen.

Andere opleidingsactiviteiten werden gezamenlijk georganiseerd door de school en ILUG-Cochin om ons het gebruik van verschillende Vrije Software-programma's aan te leren, zoals Blender, Inkscape, en de opdrachtregelinterface.

De school heeft ook een IRC-kanaal geopend waar leerlingen vragen kunnen stellen over mogelijke problemen die ze tegenkomen.

Toewijding aan Vrije Software

Aanvankelijk werd het nieuwe systeem gebruikt in een dual-boot-formule omdat wij leraren nog niet bekend waren met Vrije Software, maar al snel raakten we er uitvoerig aan gewend. Tegenwoordig zijn er geen niet-vrije systemen meer geïnstalleerd in onze computers en worden er geen niet-vrije programma's meer gebruikt. In de klaslokalen en de secretariaten wordt enkel nog Vrije Software gebruikt.

We gebruiken een uitgebreid gamma aan vrije programma's in het klaslokaal, zoals GIMP, Tux Paint, Audacity, GPeriodic en LibreOffice, maar er zijn nog vele anderen.

Leerlingen worden ook voorgesteld aan de programmeertaal Python vanaf groep 8 (13 jaar oud).

Resultaten

Afbeelding van de TuxPaint-interface in het Malayalam die de stamper van de
Adeenia-bloem voorstelt.

Luister naar een leerling die de naam van de Adeenia-bloem uitspreekt in het Malayalam.

Onderwijs in de staat Kerala wordt mogelijk gemaakt door IT. Dit betekent dat leerlingen directe technologiekennis opdoen tijdens lessen van het reguliere curriculum, en niet enkel in het IT Labo. Dit is mogelijk dankzij de vele onderwijsprogramma's van hoge kwaliteit beschikbaar in GNU/Linux.

De nadruk op transparantie en samenwerking door Vrije Software hielp leerlingen en leraren om zich in technologie vast te bijten. Het heeft hen de kans geboden om op verschillende manieren bij te dragen aan de gemeenschap. Een belangrijke bijdrage was de vertaling van de Tux Paint-interface in Malayalam, onze moedertaal.

Een andere bijdrage was de aanmaak van nieuwe stempels in TuxPaint. Leerlingen van groep 6 en 7 fotografeerden inheemse bloemen en bewerkten deze foto's nadien in GIMP, het programma voor afbeeldingsbewerking. De uiteindelijke afbeeldingen werden daarna geïntegreerd in TuxPaint met de naam van de bloemen geschreven in Malayalam. Als bonus namen de studenten met hun eigen stem de namen van de bloemen op. Wanneer de gebruiker nu één van de stempels selecteert, krijgt hij de namen van de bloemen in Malayalam te horen. Een video werd opgenomen om te tonen hoe de zegels werken en hoe ze tot stand gekomen zijn.

Bekijk en download de video. Lees en download de Engelse ondertitels in SubRip formaat.

Beide activiteiten werden gepromoot door Swathanthra Software Koottayma van VHSS Irimpanam (SSK VHSS Irimpanam), een Vrije Software-groep van leraren en leerlingen op school. Hun doel is om bewustzijn te creëren inzake de filosofie van Vrije Software en om nieuwe programma's in GNU/Linux voor te stellen als manier om bij te dragen aan de gemeenschap. De groep organiseert maandelijkse bijeenkomsten en allerlei andere activiteiten om haar leden aan te moedigen tot experimenteren en verkennen van Vrije Software. Op die manier brengt ze de vrijheden die ze onderschrijft ook in de praktijk.

Leraren en leerlingen nemen elk jaar deel aan evenementen zoals de Nationale Vrije Software Conferentie en de Cyberveiligheidsdag. Zo blijven ze in contact met elkaar en delen ze ervaringen met andere scholen en met de Vrije Software-gemeenschap.


De toewijding en samenwerking van leraren, leerlingen en lokale groepen was essentieel voor het succes van dit grootschalige overheidsproject.


(1) Swathanthra is het Sanskriet woord voor “vrij” als in vrijheid.

Erkenningen

Erkenningen voor beide afbeeldingen op deze pagina, alsook voor het geluidsbestand, gaan naar Swathanthra Software Koottayma van VHSS Irimpanam, die ze uitgebracht heeft onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Unported licentie.