This translation may not reflect the changes made since 2024-05-14 in the English original.

You should take a look at those changes. Please see the Translations README for information on maintaining translations of this article.

Zašto bi obrazovne ustanove trebale koristiti i podučavati slobodan softver

“Škole bi trebale podučavati svoje učenike da budu građani snažnog, sposobnog, nezavisnog i slobodnog društva.”

To su glavni razlozi zašto bi sveučilišta i škole svih razina trebale koristiti isključivo slobodan softver.

Razmjena

Škole bi trebale podučavati vrednotu razmjene postavljanjem primjera. Slobodan softver podržava obrazovanje dopuštenjem razmjene znanja i alata:

  • Znanje. Mnogi mladi učenici imaju talent za programiranje; oni su očarani računalima i željni su naučiti kako njihovi sustavi funkcioniraju. Kod vlasničkog softvera, ova informacija je tajna pa zato učitelji nemaju načina da tu informaciju stave na raspolaganje svojim učenicima. Ali ako se radi o slobodnom softveru, učitelj može objasniti osnovnu temu i dati izvorni kod učenicima da ga čitaju i nauče.
  • Alati. Učitelji mogu dati učenicima kopije programa koje se koriste u učionici tako da učenici mogu koristiti te programe kod kuće. Kod slobodnog softvera, kopiranje nije samo odobreno, ono se potiče.

Društvena odgovornost

Računalne aktivnosti su postale esencijalni dio svakodnevnog života. Digitalna tehnologija vrlo brzo preoblikuje društvo, i škole imaju utjecaj na budućnost društva. Njihova zadaća je osposobiti učenike da sudjeluju u slobodnom digitalnom društvu podučavajući ih vještinama kojim će si olakšati preuzimanje kontrole nad svojim životima. Softver ne bi trebao biti pod vlašću developera softvera koji jednostrano radi odluke koji nitko drugi ne može promijeniti. Obrazovne ustanove ne bi trebale dopustiti kompanijama vlasničkog softvera da nametnu svoju moć na ostatak društva i njegovu budućnost.

Nezavisnost

Škole imaju etičku odgovornost da podučavaju snagu, a ne ovisnost o jednom proizvodu ili određenoj moćnoj kompaniji. Nadalje, odabirom korištenja slobodnog softvera, sama škola dobiva prednost nezavisnosti od bilo kojih komercijalnih interesa i izbjegava zaključavanje od strane prodavača.

  • Kompanije vlasničkog softvera koriste škole i sveučilišta kao odskočnu dasku za dohvaćanje korisnika i time nametanja svojeg softvera na društvo u cjelini. Nude popuste, ili čak besplatne kopije svojih vlasničkih programa obrazovnim ustanovama, tako da će ih učenici naučiti koristiti i postati zavisni o njima. Nakon što ti učenici diplomiraju, niti njima, niti njihovim budućim poslodavcima, neće biti ponuđene kopije na popustu. Zapravo, ono što te kompanije rade je vrbovanje škole i sveučilišta kao agente koji će voditi ljude prema stalnoj i doživotnoj zavisnosti.
  • Licence slobodnog softvera ne istječu, što znači da jednom kada je slobodan softver usvojen, ustanove ostaju nezavisne od prodavača. Štoviše, licence slobodnog softvera odobravaju korisnicima određena prava, ne samo da koriste softver kako žele, da ga kopiraju i distribuiraju, nego već i da ga izmjene s ciljem da ispune svoje potrebe. Dakle, ako ustanove u neko vrijeme žele implementirati partikularnu funkciju u nekom softveru, oni mogu uključiti usluge bilo kojeg developera da ostvare zadatak, nezavisno od izvornog prodavača.

Učenje

Kada odlučuju gdje će studirati, sve više studenata razmatraju da li sveučilište podučava informatiku i razvoj softvera korištenjem slobodnog softvera. Slobodan softver znači da su studenti slobodni proučavati kako programi rade i mogu učiti kako ih prilagoditi za svoje vlastite potrebe. Učenje o slobodnom softveru isto pomaže i u učenju etike razvoja softvera i profesionalnoj praksi.

Ušteda

Ovo je očita prednost koja će se odmah dopadati mnogim školskim administratorima, ali je granična korist. Glavna točka ovoga aspekta je da ovlaštenjem distribucije kopija programa malom cijenom ili bez cijene, škole zapravo mogu pomoći obiteljima koje prolaze kroz financijske probleme, time promovirajući poštenje i jednake prilike za učenje među studentima.

Kvaliteta

Stabilna, sigurna i lagana za instalaciju rješenja slobodnog softvera su već dostupna za obrazovanje. U svakom slučaju, izvrsnost izvođenja je sekundarna korist; krajnji cilj je sloboda za računalne korisnike.