English [en]   العربية [ar]   čeština [cs]   Deutsch [de]   ελληνικά [el]   español [es]   français [fr]   hrvatski [hr]   italiano [it]   日本語 [ja]   lietuvių [lt]   Nederlands [nl]   português do Brasil [pt-br]   русский [ru]   Türkçe [tr]   українська [uk]   简体中文 [zh-cn]  

ObrazovanjeDetalji → Zašto bi obrazovne ustanove trebale koristiti i podučavati slobodan softver

Ovo je prijevod izvorne stranice na engleskom.

Zašto bi obrazovne ustanove trebale koristiti i podučavati slobodan softver

"Škole bi trebale podučavati svoje učenike da budu građani snažnog, sposobnog, nezavisnog i slobodnog društva."

To su glavni razlozi zašto bi sveučilišta i škole svih razina trebale koristiti isključivo slobodan softver.

Razmjena

Škole bi trebale podučavati vrednotu razmjene postavljanjem primjera. Slobodan softver podržava obrazovanje dopuštenjem razmjene znanja i alata:

Društvena odgovornost

Računalne aktivnosti su postale esencijalni dio svakodnevnog života. Digitalna tehnologija vrlo brzo preoblikuje društvo, i škole imaju utjecaj na budućnost društva. Njihova zadaća je osposobiti učenike da sudjeluju u slobodnom digitalnom društvu podučavajući ih vještinama kojim će si olakšati preuzimanje kontrole nad svojim životima. Softver ne bi trebao biti pod vlašću developera softvera koji jednostrano radi odluke koji nitko drugi ne može promijeniti. Obrazovne ustanove ne bi trebale dopustiti kompanijama vlasničkog softvera da nametnu svoju moć na ostatak društva i njegovu budućnost.

Nezavisnost

Škole imaju etičku odgovornost da podučavaju snagu, a ne ovisnost o jednom proizvodu ili određenoj moćnoj kompaniji. Nadalje, odabirom korištenja slobodnog softvera, sama škola dobiva prednost nezavisnosti od bilo kojih komercijalnih interesa i izbjegava zaključavanje od strane prodavača.

Učenje

Kada odlučuju gdje će studirati, sve više studenata razmatraju da li sveučilište podučava informatiku i razvoj softvera korištenjem slobodnog softvera. Slobodan softver znači da su studenti slobodni proučavati kako programi rade i mogu učiti kako ih prilagoditi za svoje vlastite potrebe. Učenje o slobodnom softveru isto pomaže i u učenju etike razvoja softvera i profesionalnoj praksi.

Ušteda

Ovo je očita prednost koja će se odmah dopadati mnogim školskim administratorima, ali je granična korist. Glavna točka ovoga aspekta je da ovlaštenjem distribucije kopija programa malom cijenom ili bez cijene, škole zapravo mogu pomoći obiteljima koje prolaze kroz financijske probleme, time promovirajući poštenje i jednake prilike za učenje među studentima.

Kvaliteta

Stabilna, sigurna i lagana za instalaciju rješenja slobodnog softvera su već dostupna za obrazovanje. U svakom slučaju, izvrsnost izvođenja je sekundarna korist; krajnji cilj je sloboda za računalne korisnike.

TOP

[Logo FSF-a] “The Free Software Foundation (FSF) is a nonprofit with a worldwide mission to promote computer user freedom. We defend the rights of all software users.”

JOIN SHOP