English [en]   العربية [ar]   čeština [cs]   Deutsch [de]   ελληνικά [el]   español [es]   français [fr]   hrvatski [hr]   italiano [it]   日本語 [ja]   lietuvių [lt]   Nederlands [nl]   português do Brasil [pt-br]   русский [ru]   Türkçe [tr]   українська [uk]   简体中文 [zh-cn]  

OnderwijsDiepgang → Waarom onderwijsinstellingen Vrije Software zouden moeten gebruiken en onderwijzen

Dit is een vertaling van een Engelstalige pagina.

Waarom onderwijsinstellingen Vrije Software zouden moeten gebruiken en onderwijzen

"Scholen zouden hun leerlingen moeten onderwijzen om burgers te worden in een sterke, bekwame, onafhankelijke en vrije maatschappij."

Dit zijn de belangrijkste redenen waarom universiteiten en scholen op alle onderwijsniveaus exclusief Vrije Software zouden moeten gebruiken.

Delen

Scholen zouden de waarde van delen moeten onderwijzen door het goede voorbeeld te geven. Vrije Software ondersteunt onderwijs, omdat het toegestaan is om de kennis en hulpmiddelen te delen:

Sociale verantwoordelijkheid

Computeren is een essentieel deel geworden van het dagelijks leven. Digitale technologie verandert de samenleving erg snel, en scholen hebben een invloed op de toekomst van de samenleving. Hun missie is om leerlingen en studenten klaar te stomen om deel te nemen aan een vrije digitale samenleving door hen de vaardigheden aan te leren die het gemakkelijk maken om controle te hebben over hun eigen leven. Software mag niet onder de macht zijn van een softwareontwikkelaar die éénzijdig beslissingen maakt die niemand kan veranderen. Onderwijsinstellingen zouden niet-vrije software-bedrijven niet mogen toestaan hun macht uit te oefenen op de rest van de samenleving en de toekomst.

Onafhankelijkheid

Scholen hebben een morele verplichting om onafhankelijkheid te onderwijzen, en niet afhankelijkheid van een enkel product of een specifiek machtig bedrijf. Door Vrije Software te kiezen wordt de school bovendien onafhankelijk van enige commerciële belangen en vermijdt het gedwongen winkelnering.

Leren

Bij het kiezen van de universiteitsstad beschouwen steeds meer studenten of een universiteit informatica en softwareontwikkeling onderwijst met behulp van Vrije Software. Vrije software betekent dat studenten vrij zijn om te bestuderen hoe het programma werkt en dat zij leren hoe het aangepast kan worden aan hun eigen behoeften. Leren over Vrije Software helpt ook bij het bestuderen van de ethiek van softwareontwikkeling en de professionele praktijk.

Besparen

Dit is een duidelijk voordeel dat vele schoolbeheerders onmiddellijk aan zal spreken maar het is een marginaal voordeel. Het hoofdpunt van dit aspect is dat scholen families kunnen helpen die financiële problemen hebben, doordat het toegestaan is om kopieën van de programma's te verspreiden tegen lage of geen kosten. Dit promoot gelijke studiemogelijkheden voor alle leerlingen en studenten.

Kwaliteit

Stabiele, veilige en gemakkelijk te installeren Vrije-Software-oplossingen zijn beschikbaar voor het onderwijs. In ieder geval is de kwaliteit van de software een secundair voordeel, het ultieme doel is vrijheid voor computergebruikers.

TOP

[FSF logo] “The Free Software Foundation (FSF) is a nonprofit with a worldwide mission to promote computer user freedom. We defend the rights of all software users.”

JOIN SHOP