This translation may not reflect the changes made since 2022-01-19 in the English original.

You should take a look at those changes. Please see the Translations README for information on maintaining translations of this article.

Distribuții de GNU+Linux

Distribuțiile libere ale sistemului GNU+Linux includ și propun doar programe libere. Resping aplicațiile nelibere, platformele de programare nelibere, piloții neliberi, „petele” de microprograme nelibere și orice alte programe nelibere și documentație neliberă. Dacă descoperă că din greșeală ceva neliber a fost inclus, îl elimină.

Distribuții de GNU+Linux libere

Vă recomandăm să folosiți o distribuție liberă a sistemului GNU+Linux, una care nu include deloc programe nelibere. În acest fel puteți fi siguri că nu instalați niciun program neliber. Aici este lista noastră de astfel de distribuții:
Distribuții de GNU+Linux libere.

Fiecăreia din aceste distribuții existente i-ar prinde bine mai mult ajutor la dezvoltare. Astfel, dacă doriți să faceți o contribuție eficientă la distribuțiile de GNU+Linux libere, vă sugerăm mai degrabă să vă alăturați dezvoltării unei distribuții libere existente decât să porniți o nouă distribuție liberă.

Distribuții libere în afară de GNU

Aceste distribuții sunt libere dar sunt destul de diferite de GNU. Folosirea acestora nu este similară cu folosirea unui sistem GNU+Linux. Totuși, satisfac aceeleasi criterii etice pe care le aplicăm distributiilor GNU+Linux.
Distribuții libere în afară de GNU.

Fiecăreia din aceste distribuții existente i-ar prinde bine mai mult ajutor la dezvoltare. Astfel, dacă doriți să faceți o contribuție eficientă la distribuțiile de GNU+Linux libere, vă sugerăm mai degrabă să vă alăturați dezvoltării unei distribuții libere existente decât să porniți o nouă distribuție liberă.

Recomandări pentru distribuțiile libere

Aici este o listă de probleme care împiedică o distribuție să fie considerată în totalitate liberă:
Recomandările pentru distribuțiile de sistem libere.

Distribuții obișnuite

Multe distribuții obișnuite și binecunoscute de programe ale sistemului GNU+Linux nu respectă recomandările noastre. Puteți să citiți despre problemele lor aici:
De ce nu putem să recomandăm multe dintre distribuțiile de GNU+Linux binecunoscute.

Facem apel la dezvoltatorii acestor distribuții să elimine părțile nelibere și astfel să le facă complet libere.

Opțional liber nu este destul

Unele distribuții de GNU+Linux oferă utilizatorului opțiunea de a instala doar progrme libere. Puteți să citiți:
De ce opțional liber nu este destul.

De ce este important?

Când o distribuție de GNU+Linux include programe nelibere, provoacă două tipuri de probleme:

Prima problemă este o problemă directă: îi afectează pe utilizatorii distribuției, dacă instalează programele nelibere. Totuși, a doua problemă este cea mai importantă, pentru că afectează întreaga comunitate.

Dezvoltatorii de distribuții nelibere nu spun „Ne cerem scuze pentru prezența componentelor nelibere în distribuția noastră. Nu știm ce ne-a apucat să le includem. Sperăm că la următoarea versiune ne vom concentra pe libertate”. Dacă ar spune așa, ar avea mai puțină influență negativă.

În schimb, ei prezintă în general programele nelibere din sistemele lor ca fiind o caracteristică pozitivă; spun că idealul lor este să le ofere utilizatorilor „cea mai bună experiență posibilă”, sau ceva de genul acesta, în loc de libertate. Cu alte cuvinte, ei influențează oamenii să pună comoditatea deasupra libertății — lucrând direct împotriva campaniei noastre de a face libertatea principalul scop.

Faptul că aceste distribuții nu livrează libertate este motivul pentru care noi nu le recomandăm. Acestea învață oamenii să nu aprecieze libertatea, iar din această cauza noi suntem foarte îngrijorați de această problemă.