English [en]   العربية [ar]   català [ca]   Deutsch [de]   español [es]   français [fr]   hrvatski [hr]   italiano [it]   日本語 [ja]   polski [pl]   português do Brasil [pt-br]   română [ro]   русский [ru]   slovenčina [sk]   українська [uk]  

Aquesta pàgina és la traducció d'una pàgina original en anglès.

Distribucions GNU/Linux lliures

La FSF no és responsable del contingut d'altres llocs web ni de si estan o no actualitzats.

Aquí trobareu les distribucions GNU/Linux completes i disponibles que sabem que segueixen les Directrius per a les distribucions de sistemes lliures. Tenen la política estricta d'incloure i proposar només programari lliure. Aquestes distribucions rebutgen les aplicacions no lliures, les plataformes de programació no lliures, els controladors no lliures i el firmware no lliure. Si s'adonen que per error hi ha quelcom no lliure, ho treuen. Si trobeu documentació o programari no lliure en una d'aquestes distribucions, podeu informar-nos del fet i guanyar GNU Bucks.

Altres distribucions estan fent un esforç per migrar a un sistema completament lliure. Els agraïm la feina que estan fent per arribar a aquest objectiu, i esperem poder incloure-les aquí algun dia.

Totes les distribucions que trobareu a continuació poden instal·lar-se al disc dur de l'ordinador, i la majoria es poden executar directament sense instal·lar-les.

No podem fer una recomanació general, i per això les posem en ordre alfabètic. Us animem a llegir aquestes breus descripcions i a explorar les seves respectives pàgines web i altra informació per escollir la que sigui millor per vosaltres.

Distribució Descripció
Dragora Dragora, una distribució GNU/Linux independent basada en conceptes de simplicitat.
Dynebolic Dynebolic, una distribució GNU/Linux que posa especial èmfasi en l'edició de vídeo i àudio.
gNewSense gNewSense, una distribució GNU/Linux basada en Debian amb el patrocini de la FSF.
Musix GNU+Linux Musix GNU+Linux, una distribució GNU/Linux basada en Knoppix que posa especial èmfasi en la producció d'àudio.
Parabola GNU/Linux Parabola GNU/Linux, una distribució basada en Arch que prioritza la simplicitat en la gestió del sistema i dels paquets.
Trisquel Trisquel, una distribució GNU/Linux basada en Ubuntu i orientada a petites empreses, usuaris domèstics i centres educatius.

A continuació trobareu una llista de distribucions de petits sistemes, pensades per a dispositius amb recursos limitats, com per exemple un router inal·làmbric. Aquestes distribucions no són autònomes, sinó que s'han de desenvolupar i construir sobre algun dels sistemes ja mencionats, potser amb l'ajuda de les eines lliures que porta la mateixa distribució.

Distribució Descripció
Librewrt GNU/Linux-Libre LibreWRT GNU/Linux-Libre, una distribució per a ordinadors amb recursos mínims, com ara el Ben Nanonote, els routers inal·làmbrics basats en ath9k i altres dispositius.

A més de als seus llocs web, moltes d'aquestes distribucions estan disponibles a mirror.fsf.org. Podeu lliurement descarregar o fer còpies de les distribucions des d'aquí, utilitzant preferiblement rsync. Els coordinadors de distribucions lliures contacteu si us plau amb elsadministradors de sistemes de la FSF per tenir aquí un mirall de la vostra distribució.

Tenim a part una llista de les companyies que venen maquinari amb una distribució GNU/Linux lliure preinstal·lada.

Trobareu apart la informació sobre els paquets individuals de GNU (la major part estan inclosos a les distribucions lliures que esmenem aquí).

Ens n'hem deixat alguna?

Coneixeu una distribució que esperàveu trobar a la llista, però no hi és? Mireu primer la nostra pàgina sobre per què no recomanem certes distribucions habituals. Hi trobareu una explicació de les raons per les quals algunes distribucions molt conegudes no compleixen els nostres criteris. Si la distribució tampoc es troba en aquesta llista i penseu que compleix els nostres criteris, doneu si us plau a conèixer aquesta pàgina als autors de la distribució i animeu-los a contactar amb nosaltres; ens agradarà saber d'ells.

Si manteniu una distribució que segueix els Criteris de les distribucions de sistemes lliures i us agradaria que fos a la llista, escriviu-nos si us plau a <webmasters@gnu.org> amb una presentació i un enllaç al web del projecte. Quan ho feu us donarem més informació sobre el procés d'avaluació i l'iniciarem de seguida. Esperem les vostres notícies!

[Logotip de la FSF]“La nostra missió és preservar, protegir i promoure la llibertat d'utilitzar, estudiar, copiar, modificar i distribuir programari, i defensar els drets dels usuaris de programari lliure.”

La Free Software Foundation és la principal organització patrocinadora del Sistema Operatiu GNU. Doneu suport a GNU i la FSF comprant manuals i regals, unint-vos a la FSF com a membre associat, o fent una donació, ja sigui directament a la FSF o via Flattr.

Tornar a dalt