English [en]   العربية [ar]   català [ca]   Deutsch [de]   español [es]   français [fr]   hrvatski [hr]   italiano [it]   日本語 [ja]   polski [pl]   português do Brasil [pt-br]   română [ro]   русский [ru]   slovenčina [sk]   українська [uk]  

Aquesta pàgina és la traducció d'una pàgina original en anglès.

Distribucions GNU/Linux lliures

This page is maintained by the Free Software Foundation's Licensing and Compliance Lab. You can support our efforts by making a donation to the FSF. Have a question not answered here? Check out some of our other licensing resources or contact the Compliance Lab at licensing@fsf.org.

La Free Software Foundation no és responsable del contingut d'altres llocs web ni de si estan o no actualitzats.

En aquesta pàgina trobareu una llista de les distribucions de GNU/Linux que són completament lliures. Totes es poden instal·lar al disc dur d'un ordinador; la majoria també poden executar-se sense instal·lació prèvia.

La Free Software Foundation recomana i avala aquestes distribucions de GNU/Linux, tot i que no intentem jutjar-les o comparar-les basant-nos en algun criteri que no sigui la llibertat, i per això les posem en ordre alfabètic. Us animem a llegir aquestes breus descripcions i a explorar les seves respectives pàgines web i altra informació per escollir la que sigui millor per vosaltres.

Aquestes distribucions són sistemes complets i a punt, els desenvolupadors dels quals s'han compromès a seguir les Directrius per a les distribucions de sistemes lliures. Això significa que aquestes distribucions inclouen i proposen exclusivament programari lliure. Rebutgen les aplicacions no lliures, les plataformes de programació no lliures, els controladors no lliures, el firmware no lliure, els jocs no lliures i qualsevol altre programa no lliure, a més de la documentació i els manuals no lliures.

Si una d'aquestes distribucions inclou o proposa alguna cosa no lliure, haurà estat per un error, i s'invitarà als desenvolupadors a treure-la. Si trobeu programari o documentació no lliure en una d'aquestes distribucions, podeu informar del problema i guanyar GNU Bucks, mentre nosaltres avisem als desenvolupadors per tal que resolguin el problema.

Corregir errors relatius a la llibertat es un requeriment ètic necessari per incloure una distribució en aquesta llista; per aquesta raó, nomes hi posem distribucions mantingudes per gent que està disposada a corregir-los.

Esperem que algun dia altres distribucions esdevinguin completament lliures i puguem incloure-les a aquesta llista.

Distribució Descripció
BLAG Linux i GNU BLAG Linux i GNU, una distribució GNU/Linux basada en Fedora.
Dragora Dragora, una distribució GNU/Linux independent basada en conceptes de simplicitat.
Dynebolic Dynebolic, una distribució GNU/Linux que posa especial èmfasi en l'edició de vídeo i àudio.
guix Guix System Distribution és una distribució avançada de GNU/Linux construïda sobre GNU Guix (es pronuncia com “geeks”), un gestor de paquets funcional per al sistema GNU.
gNewSense gNewSense, una distribució GNU/Linux basada en Debian amb el patrocini de la FSF.
Musix GNU+Linux Musix GNU+Linux, una distribució GNU/Linux basada en Knoppix que posa especial èmfasi en la producció d'àudio.
Parabola GNU/Linux Parabola GNU/Linux, una distribució basada en Arch que prioritza la simplicitat en la gestió del sistema i dels paquets.
Trisquel Trisquel, una distribució GNU/Linux basada en Ubuntu i orientada a petites empreses, usuaris domèstics i centres educatius.
Ututo Ututo XS, una distribució GNU/Linux basada en Gentoo. Va ser el primer sistema GNU/Linux completament lliure reconegut pel Projecte GNU.

A continuació trobareu una llista de distribucions de petits sistemes, pensades per a dispositius amb recursos limitats, com per exemple un router inal·làmbric. Aquestes distribucions no són autònomes, sinó que s'han de desenvolupar i construir sobre algun dels sistemes ja mencionats, potser amb l'ajuda de les eines lliures que porta la mateixa distribució.

Distribució Descripció
libreCMC libreCMC és una distribució GNU/Linux per dispositius amb recursos molt limitats. Tot i que primàriament està orientada als routers, ofereix suport per a un ampli ventall de casos i dispositius.
Librewrt GNU/Linux-Libre LibreWRT GNU/Linux-Libre, una distribució per a ordinadors amb recursos mínims, com ara el Ben Nanonote, els routers inal·làmbrics basats en ath9k i altres dispositius.

A més de als seus llocs web, moltes d'aquestes distribucions estan disponibles a mirror.fsf.org. Podeu lliurement descarregar o fer còpies de les distribucions des d'aquí, utilitzant preferiblement rsync. Els coordinadors de distribucions lliures contacteu si us plau amb elsadministradors de sistemes de la FSF per tenir aquí un mirall de la vostra distribució.

Trobareu una llista de distribucions lliures no basades en GNU en aquesta pàgina.

Tenim a part una llista de les companyies que venen maquinari amb una distribució GNU/Linux lliure preinstal·lada.

Trobareu apart la informació sobre els paquets individuals de GNU (la major part estan inclosos a les distribucions lliures que esmenem aquí).

Ens n'hem deixat alguna?

Coneixeu una distribució que esperàveu trobar a la llista, però no hi és? Mireu primer la nostra pàgina sobre per què no recomanem certes distribucions habituals. Hi trobareu una explicació de les raons per les quals algunes distribucions molt conegudes no compleixen els nostres criteris. Si la distribució tampoc es troba en aquesta llista i penseu que compleix els nostres criteris, doneu si us plau a conèixer aquesta pàgina als autors de la distribució i animeu-los a contactar amb nosaltres; ens agradarà saber d'ells.

Si manteniu una distribució que segueix els Criteris de les distribucions de sistemes lliures i us agradaria que fos a la llista, escriviu-nos si us plau a <webmasters@gnu.org> amb una presentació i un enllaç al web del projecte. Quan ho feu us donarem més informació sobre el procés d'avaluació i l'iniciarem de seguida. Esperem les vostres notícies!

[Logotip de la FSF]“La nostra missió és preservar, protegir i promoure la llibertat d'utilitzar, estudiar, copiar, modificar i distribuir programari, i defensar els drets dels usuaris de programari lliure.”

La Free Software Foundation és la principal organització patrocinadora del Sistema Operatiu GNU. Doneu suport a GNU i la FSF comprant manuals i regals, unint-vos a la FSF com a membre associat, o fent una donació, ja sigui directament a la FSF o via Flattr.

Tornar a dalt