Deze vertaling bevat nog niet de wijzigingen die zijn gemaakt sinds 2021-04-22 in het originele Engelstalige artikel.

Je zou kunnen kijken naar deze wijzigingen. Lees ook de handleiding voor vertalingen voor informatie over het onderhouden van vertalingen van dit artikel.

Vrije GNU/Linux-distributies

Deze pagina toont de GNU/Linux-distributies die volledig vrij zijn, als in vrijheid. Distributies die niet op GNU zijn gebaseerd worden apart vermeld.

De Free Software Foundation raadt deze GNU/Linux-distributies aan en ondersteunt ze, hoewel we ze niet op andere criteria dan vrijheid beoordelen of vergelijken. Daarom staan ze in alfabetische volgorde.


De Free Software Foundation is niet verantwoordelijk voor andere websites of hoe recent hun informatie is.

Deze distributies zijn complete systemen die klaar zijn voor gebruik en hun ontwikkelaars hebben beloofd om de Richtlijnen voor Vrije Systeemdistibuties te volgen. Dit betekent dat deze distributies alleen vrije software aanbieden. Zij bevatten geen niet-vrije toepassingen, niet-vrije programmeerplatforms, niet-vrije stuurprogramma's, niet-vrije firmware “blobs”, niet-vrije spellen, en alle andere niet-vrije software. Ook niet-vrije handleidingen en documentatie worden uitgesloten.

Als één van de distributies toch iets levert of aanraadt dat niet vrij is, dan is dat per ongeluk en zijn de ontwikkelaars verplicht het te verwijderen. Als je niet-vrije software of documentatie vindt in één van deze distributies, kan je het probleem melden en GNU Bucks verdienen terwijl wij de ontwikkelaars informeren zodat zij het probleem kunnen oplossen.

Het oplossen van vrijheidsfouten is een ethische voorwaarde voor een distributie om hier vermeld te worden; daarom vermelden we alleen distributies met een ontwikkelteam dat ons heeft beloofd gevonden niet-vrije software te verwijderen. Normaal gesproken bestaat het team uit vrijwilligers, en zij maken geen wettelijke afspraken met gebruikers; maar als we er achter komen dat een distributie niet behoorlijk wordt onderhouden zullen we het van de lijst verwijderen.

We hopen dat andere GNU/Linux-distributies volledig vrije software zullen worden zodat we ze hier kunnen vermelden. Als je vrije distributies wilt helpen verbeteren, dan is het beter om een bestaande vrije distributie te helpen ontwikkelen, dan om een nieuwe te beginnen.

Niet alle hardware werkt in de vrije wereld; elke distributie zou moeten vermelden welke hardware het ondersteunt. We moedigen je aan om deze beknopte beschrijvingen te lezen en hun websites en andere informatie te raadplegen, om die distributie te kiezen die het beste bij je past.

GNU/Linux-distributies voor pc's en werkstations

Alle onderstaande distributies zijn te installeren op de harde schijf van een computer; de meeste kunnen ook live worden uitgevoerd.

Distributie Korte beschrijving
Dragora GNU/Linux-Libre Dragora GNU/Linux-Libre is een onafhankelijke GNU/Linux-distributie gebaseerd op het concept van eenvoud.
Dyne:bolic Dyne:bolic is een GNU/Linux-distributie met nadruk op audio- en videobewerking. Dit is een “statische” distributie die normaal gesproken wordt uitgevoerd vanaf een live-cd. Omdat de distributie geen beveiligingsupdates ontvangt, dient het offline gebruikt te worden.
gNewSense gNewSense is een GNU/Linux-distributie die is gebaseerd op Debian, gesponsord door de FSF.
guix Guix System, een geavanceerde GNU/Linux-distributie gebaseerd op GNU Guix (uitgesproken als “gieks”); puur functioneel pakketbeheer voor het GNU-systeem.
Hyperbola Hyperbola GNU/Linux-libre, a long-term support simplicity-focused distribution based on Arch GNU/Linux.
Parabola GNU/Linux-libre Parabola GNU/Linux-libre, een distributie die is gebaseerd op Arch met aandacht voor eenvoudig pakket- en systeembeheer.
PureOS PureOS is een GNU-distributie gebaseerd op Debian met de focus op privacy, veiligheid en gemak.
Trisquel Trisquel is een GNU/Linux-distributie die is gebaseerd op Ubuntu, gericht op kleine bedrijven, thuisgebruikers en onderwijsinstellingen.
Ututo Ututo S is een 100% vrije GNU/Linux-distributie. Het was het eerste volledig vrije GNU/Linux-systeem dat is erkend door het GNU-project.

Kleine GNU/Linux-distributies

Hieronder staat een lijst van kleine systeemdistributies. Deze distributies zijn bedoeld voor apparaten met beperkte hardware, zoals een draadloze router. Een kleine systeemdistributie is niet self-hosting, maar het moet mogelijk zijn om het te ontwikkelen en bouwen met één van de vrije complete systemen die hierboven zijn genoemd, wellicht met behulp van vrije hulpmiddelen, meegeleverd met de systeemdistributie zelf.

Distributie Korte beschrijving
libreCMC libreCMC is een ingebedde GNU/Linux-distributie voor apparaten met zeer beperkte bronnen. Het is vooral gericht op routers, maar biedt ondersteuning voor een grote hoeveelheid apparaten en gebruiksscenario's. In 2015 zijn LibreWRT en libreCMC samen gegaan.
ProteanOS ProteanOS is een nieuwe, kleine en snelle distributie voor ingebedde apparaten. Met de functie voor platformconfiguratie kunnen binaire pakketten worden geconfigureerd op build- en uitvoertijd voor verschillende hardware en gebruikersscenario's.

Vrije GNU/Linux-distributies verkrijgen

Naast hun eigen websites zijn veel van deze distributies ook beschikbaar via mirror.fsf.org. Voel je vrij om de distributies vanuit hier te downloaden of te spiegelen, bij voorkeur met rsync. Vrije Distributie-onderhouders kunnen een mirror aanvragen voor hun project door een e-mail te sturen naar de FSF beheerders.

Individuele GNU-pakketten (waarvan de meeste in deze vrije distributies zijn opgenomen) worden apart beschreven.

We vermelden ook bedrijven die hardware verkopen met daarop een vrije GNU/Linux-distributie voorgeïnstalleerd.

Iets gevonden dat we vergeten zijn?

Ken je een distributie waarvan je had verwacht die op onze lijst te vinden, maar er niet is? Bekijk eerst onze pagina over waarom we sommige veelgebruikte distributies niet kunnen aanbevelen. Die pagina verklaart waarom verschillende welbekende distributies niet voldoen aan onze richtlijnen. Als de distributie daar ook niet staat en je denkt dat het voldoet aan onze eisen, laat deze pagina dan zien aan de beheerders van de distributie en moedig hen aan om met ons in contact te komen—we verheugen ons erop om van hen te horen.

Als je een distributie onderhoudt volgens de Richtlijnen voor Vrije Systeemdistributies en hier graag vermeld wilt worden, schrijf ons dan op <webmasters@gnu.org> met een introductie en een koppeling naar de website van het project. Als je dit doet, leggen we je meer uit over het evaluatieproces en beginnen er snel mee. We verheugen ons erop wat van je te horen!

Historie

Onderstaande distributies waren hier genoemd maar worden niet langer aanbevolen.

Distributie Korte beschrijving Gestopt
BLAG Linux en GNU Blag Linux en GNU is een GNU/Linux-distributie gebaseerd op Fedora. Juni 2018 verwijderd.Verwijderd op verzoek van de onderhoudsploeg, ze zijn gestopt met onderhoud.
Musix GNU+Linux Musix is een GNU/Linux-distributie die is gebaseerd op Knoppix, met speciale nadruk op audioproductie. Dit is een “statische” distributie die normaal gesproken wordt uitgevoerd vanaf een live-cd. Omdat de distributie geen beveiligingsupdates ontvangt, dient het offline gebruikt te worden. Maart 2019 verwijderd.Verwijderd op verzoek van de onderhoudsploeg, ze zijn gestopt met onderhoud.