English [en]   العربية [ar]   Deutsch [de]   ελληνικά [el]   español [es]   français [fr]   hrvatski [hr]   italiano [it]   日本語 [ja]   lietuvių [lt]   Nederlands [nl]   polski [pl]   português do Brasil [pt-br]   русский [ru]   українська [uk]   简体中文 [zh-cn]  

Obrazovanje → Obrazovni tim

Ovo je prijevod izvorne stranice na engleskom.

Obrazovni tim

Obrazovni tim prvotno je stvoren kako bi izgradio sekciju unutar web stranica gnu.org koja bi se posebice bavila važnošću upotrebe slobodnog softvera u području obrazovanja. Vjerujemo da postignuća Projekta GNU, ako želimo da imaju učinkovit pozitivan utjecaj na društvo u cjelini, moraju biti primijenjena na sva područja obrazovanja.

Tim predstavlja odgovor na potrebu za sveobuhvatnim pristupom prihvaćanju slobodnog softvera od strane obrazovnih ustanova. Uz tehničku podršku i dostupnost odgovarajućeg slobodnog obrazovnog softvera, poboljšano razumijevanje osnova filozofije GNU-a značajno će pomoći u procesu odlučivanja u trenucima kada škole i sveučilišta razmatraju mogućnost instaliranja ili prijelaza na slobodan softver. Iz tog razloga, cilj nam je naglasiti važnost etičkih načela slobodnog softvera jer su ona u skladu s ciljevima obrazovnih institucija na svim razinama. Ovaj pristup će s vremenom osigurati uspjeh i učinkovitost prijelaza na slobodan softver. Podizanje svijesti o ovim načelima glavni je cilj našeg tima.

Protivimo se bilo kakvim mjerama koje poduzimaju vlade ili obrazovne ustanove kako bi nametnule upotrebu vlasničkog softvera i uzora u školama. Ustajemo za pravo nastavnika i učenika da u školi koriste slobodan softver.

Našim radom želimo pružiti i dokaze da slobode dane slobodnim softverom ne žive samo u apstraktnom teoretskom području nego ih mogu prakticirati svi korisnici, uključujući i obrazovne ustanove. Sveučilišta i škole mogu i trebale bi dobro iskoristiti te slobode, a naš je cilj pokazati kako.

S tim ciljevima na umu, tim namjerava poduzeti sljedeće korake:

Ukoliko ste zainteresirani za naš rad i želite pomoći, ako imate nekih pitanja ili prijedloga ili znate za obrazovne ustanove širom svijeta koje slijede filozofiju GNU-a i uspješno su primijenile slobodan softver, molimo vas, obavijestite nas na <education@gnu.org>.

TOP

[Logo FSF-a] “The Free Software Foundation (FSF) is a nonprofit with a worldwide mission to promote computer user freedom. We defend the rights of all software users.”

JOIN SHOP