This translation may not reflect the changes made since 2014-11-08 in the English original.

You should take a look at those changes. Please see the Translations README for information on maintaining translations of this article.

Mjere koje vlade mogu poduzimati kako bi promicale slobodan softver

napisao Richard Stallman

Ovaj članak predlaže smjernice za ulaganje snažnih i čvrstih napora s ciljem promicanja slobodnog softvera u državi i usmjeravanja ostatka zemlje prema slobodnom softveru.

Zadaća države je urediti društvo za slobodu i blagostanje svojih ljudi. Jedan aspekt te zadaće je, u računalnom području, poticati korisnike da prihvate slobodan softver: softver koji poštuje korisnikovu slobodu. Vlasnički (neslobodan) program gazi slobodu onih koji ga koriste; to je društveni problem na čijem bi iskorjenjivanju država trebala raditi.

Pri vlastitom korištenju računala, država treba inzistirati na slobodnom softveru zbog svojeg računalnog suvereniteta (državne kontrole nad njenim vlastitim računalnim radom). Svi korisnici zaslužuju imati kontrolu nad svojim korištenjem računala, no država ima odgovornost prema ljudima zadržati kontrolu nad računalnim radom kojeg radi u njihovo ime. Većina vladinih djelovanja danas je ovisna o korištenju računala, a njena kontrola nad tim djelovanjima ovisi o njenoj kontroli nad korištenjem računala. Gubitak ove kontrole u nekoj agenciji čija je zadaća od kritične važnosti potkopava nacionalnu sigurnost.

Prijelaz državnih agencija na slobodan softver može osigurati i dodatne dobrobiti, kao što su ušteda novca i ohrabrivanje lokalnih tvrtki za softversku podršku.

U ovom tekstu, “državni subjekti” odnose se na sve razine vlasti, a označuju javne agencije uključujući škole, javno-privatna partnerstva, djelatnosti koje u većini financira država kao što su ugovorne škole i “privatne” korporacije koje kontrolira država ili koje su osnovane uz posebne povlastice ili uz ulogu države.

Obrazovanje

Najvažnija politika tiče se obrazovanja, budući da ono oblikuje budućnost zemlje:

Država i javnost

Ključna je i državna politika koja utječe na to koji softver pojedinci i organizacije koriste:

Računalni suverenitet

Više politika utječe na računalni suverenitet države. Državni subjekti moraju zadržati kontrolu nad svojim računalnim radom, a ne ustupiti kontrolu u privatne ruke. Ovi se zaključci tiču svih računala, uključujući i pametnih telefona.

Računalni suverenitet II

Računalni suverenitet (i sigurnost) države uključuje kontrolu nad računalima koja rade državni posao. To zahtijeva izbjegavanje softvera kao usluge, osim u slučaju kada uslugu pruža državna agencija iz iste grane vlasti, kao i drugih djelovanja koja umanjuju kontrolu države nad njenim računalnim radom. Stoga,

Utjecati na razvoj

Državna politika utječe na razvoj slobodnog i neslobodnog softvera:

E-otpad

Sloboda ne bi trebala podrazumijevati e-otpad:

Ovim mjerama država može vratiti kontrolu nad svojim računalnim radom i navesti svoje građane, tvrtke i organizacije da preuzmu kontrolu nad svojim računalnim radom.