This translation may not reflect the changes made since 2014-04-05 in the English original.

You should take a look at those changes. Please see the Translations README for information on maintaining translations of this article.

Slobodan obrazovni softver

Prije nego se posvetimo temi ove sekcije željeli bismo podsjetiti naše čitatelje da se riječ “slobodan” u izrazu “slobodan softver” ne odnosi na cijenu, već na slobodu. Slobodan softver je softver koji vam pruža slobodu, i to slobodu da pokrećete, umnožavate, distribuirate, proučavate, mijenjate i poboljšavate softver. Kako biste saznali više pogledajte definiciju slobodnog softvera.

Što ćete pronaći u ovom dijelu

Ova stranica ne čini potpun popis svih dostupnih slobodnih obrazovnih programa. Cilj nam je predstaviti neke primjere kojima bismo objasnili kako obrazovne ustanove mogu prakticirati i učinkovito primijeniti slobode koje im slobodan softver pruža. Za svaki opisani program pokazat ćemo kako su te slobode bile zapravo primijenjene.

Slijede primjeri koje predstavljamo:

 GCompris   GIMP   Tux Paint 

Neki od programa prikazanih ovdje, kao na primjer GCompris, dio su Projekta GNU. Ovo znači da su razvijatelji ovih programa suglasni pobrinuti se da ovi programi dobro rade s ostatkom sustava GNU. Program sustava GNU koristi posljednju inačicu licence koju preporučuje Projekt GNU kako bi zaštitio temeljne slobode korisnika. Program sustava GNU ne preporučuje upotrebu nijednog neslobodnog programa i ne upućuje korisnika ni na koju neslobodnu dokumentaciju za slobodan softver, kako je i određeno u našoj kampanji za slobodnu dokumentaciju.

Ljudi koji žele prijeći na slobodan softver ili koji traže slobodan libre program da izvrše određeni zadatak mogu pogledati katalog slobodnog softvera koji sadrži više od 6 000 slobodnih programa koje je moguće pokrenuti na slobodnim operativnim sustavima. Obrazovni dio kataloga sadrži programe naročito pogodne za različite razine obrazovanja, od predškolskog do visoko specijaliziranih, uključujući sveučilišna i istraživačka.

Ukoliko znate za neki slobodan program kojeg neka obrazovna ustanova koristi za određenu svrhu ili su ga korisnici izmijenili ili prilagodili kako bi zadovoljio njihove obrazovne potrebe, molimo obavijestite nas slanjem e-mail poruke na <education@gnu.org>.

Tražimo slobodne obrazovne igre ili informacije o slobodnim igrama koje je moguće koristiti u obrazovne svrhe. Javite nam se na <education@gnu.org>.