English [en]   català [ca]   Deutsch [de]   ελληνικά [el]   español [es]   français [fr]   italiano [it]   日本語 [ja]   한국어 [ko]   lietuvių [lt]   Nederlands [nl]   polski [pl]   русский [ru]   Shqip [sq]   українська [uk]  

Αυτή είναι μία μετάφραση μιας αυθεντικής σελίδας στα Αγγλικά.

Το GNU είναι το μόνο λειτουργικό σύστημα που αναπτύχθηκε ειδικά για να δώσει στους χρήστες του ελευθερία. Τι είναι το GNU και ποια ελευθερία διακυβεύεται;

Τι είναι το GNU;

Το GNU είναι ένα λειτουργικό σύστημα το οποίο είναι ελεύθερο λογισμικό—δηλαδή σέβεται την ελευθερία των χρηστών. Η ανάπτυξη του GNU έκανε δυνατή τη χρήση ενός υπολογιστή χωρίς λογισμικό που θα καταπατούσε την ελευθερία σας.

Συνιστούμε εγκαταστάσιμες εκδόσεις του GNU (πιο συγκεκριμένα, διανομές GNU/Linux) οι οποίες είναι εντελώς ελεύθερο λογισμικό. Περισσότερα για το GNU παρακάτω.

Στιγμιότυπο οθόνης του GNU

Τι είναι το κίνημα ελεύθερου λογισμικού;

Το κίνημα ελεύθερου λογισμικού εξορμά για να κερδίσει για τους χρήστες της πληροφορικής την ελευθερία που πηγάζει από το ελεύθερο λογισμικό. Το ελεύθερο λογισμικό τοποθετεί τους χρήστες του στο τιμόνι των δικών τους εργασιών πληροφορικής. Το μη-ελεύθερο λογισμικό τοποθετεί τους χρήστες του υπό την ισχύ του προγραμματιστή του λογισμικού. Δείτε αυτή τη βιντεοσκοπημένη επεξήγηση.

Τι είναι το ελεύθερο λογισμικό;

Το ελεύθερο λογισμικό σημαίνει ότι οι χρήστες έχουν την ελευθερία να εκτελούν, αντιγράφουν, διανέμουν, μελετούν, αλλάζουν και βελτιώνουν το λογισμικό.

Το ελεύθερο λογισμικό είναι ζήτημα ελευθερίας, όχι κόστους. Για να κατανοήσετε την αρχή αυτή θα πρέπει να σκέφτεστε το “ελεύθερο (free)” όπως το “ελεύθερος λόγος (free speech)” και όχι όπως το “δωρεάν μπύρα (free beer)”.

Με περισσότερη ακρίβεια, το ελεύθερο λογισμικό σημαίνει ότι οι χρήστες ενός προγράμματος έχουν τις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες:

  • Την ελευθερία να εκτελείτε το πρόγραμμα όπως επιθυμείτε, για οποιονδήποτε σκοπό (ελευθερία 0).
  • Την ελευθερία να μελετάτε πως δουλεύει το πρόγραμμα και να το προσαρμόζετε στις ανάγκες σας (ελευθερία 1). Η πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα είναι απαραίτητη προϋπόθεση γι' αυτό.
  • Την ελευθερία να αναδιανέμετε αντίγραφα ώστε να μπορείτε να βοηθάτε το γείτονά σας (ελευθερία 2).
  • Την ελευθερία να βελτιώνετε το πρόγραμμα, και να δημοσιεύετε τις βελτιώσεις σας στο ευρύ κοινό, ώστε να επωφελείται ολόκληρη η κοινότητα (ελευθερία 3). Η πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα είναι απαραίτητη προϋπόθεση γι' αυτό.

Οι εξελίξεις στην τεχνολογία και τη χρήση των δικτύων έχουν καταστήσει αυτές τις ελευθερίες ακόμη πιο σημαντικές σήμερα απ' ότι ήταν το 1983.

Σήμερα το κίνημα ελεύθερου λογισμικού πηγαίνει πολύ μακρύτερα από την ανάπτυξη του GNU συστήματος. Δείτε την ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ελεύθερου Λογισμικού για περισσότερα σχετικά με το τι κάνουμε, καθώς και τη λίστα τρόποι που μπορείτε να βοηθήσετε.

Περισσότερα για το GNU

Το GNU είναι ένα όμοι με Unix λειτουργικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι είναι μια συλλογή από πολλά προγράμματα: εφαρμογές, βιβλιοθήκες, εργαλεία ανάπτυξης, ακόμη και παιχνίδια. Η ανάπτυξη του GNU, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1984, είναι γνωστή ως το Έργο GNU. Πολλά από τα προγράμματα στο GNU δημοσιεύονται υπό την αιγίδα του Έργου GNU· εκείνα τα ονομάζουμε GNU πακέτα.

Το όνομα “GNU” είναι ένα αναδρομικό ακρωνύμιο του “GNU's Not Unix!”· το “GNU” προφέρεται γκνού, ως μία συλλαβή, όπως λέμε “grew” (γκρού) αλλά αντικαθιστώντας το ρ με το ν.

Το πρόγραμμα σε ένα όμοιο με Unix σύστημα που κατανέμει τους πόρους της μηχανής και μιλά με το υλικό ονομάζεται “πυρήνας”. Το GNU χρησιμοποιείται τυπικά μ' έναν πυρήνα που ονομάζεται Linux. Ο συνδυασμός αυτός είναι το λειτουργικό σύστημα GNU/Linux. Το GNU/Linux χρησιμοποιείται από εκατομμύρια, ωστόσο πολλοί το αποκαλούν “Linux” από λάθος.

Ο πυρήνας του GNU, ο Hurd, ξεκίνησε να αναπτύσσεται το 1990 (πριν ξεκινήσει το Linux). Εθελοντές συνεχίζουν την ανάπτυξη του Hurd επειδή είναι ένα ενδιαφέρον τεχνικό έργο.

Περισσότερες πληροφορίες.

Δοκιμάστε το GNU/Linux!

Πλανήτης GNU Ροή RSS

Only a short time left to support Libre Tea Computer Card; crowdfunding ends August 26th: We wrote previously about why you should support the Earth-friendly EOMA68 Computing Devices project... more

libbrandt GSoC final evaluation: The Google Summer of Code is about to end and it's time for an update on the libbrandt development. The code can be cloned from this repository:git clone git:/... more

FSF Job Opportunity: Web Developer: The Free Software Foundation (FSF), a Massachusetts 501(c)(3) charity with a worldwide mission to protect computer user freedom, seeks a motivated and talen... more

Για περισσότερες ειδήσεις, δείτε τον Πλανήτη GNU και τη λίστα των πρόσφατων GNU ανακοινώσεων.

logo for speex Speex

GNU Speex is a patent-free audio compression codec specially designed for speech. It is well-adapted to internet applications, such as VoIP. It features compression of different bands in the same bitstream, intensity stereo encoding, and voice activity detection. (doc)

Σύντομες περιγραφές όλων των GNU πακέτων.

Αναλάβετε δράση

Μπορείτε να συνεισφέρετε σε κάποιο από αυτά τα Έργα Υψηλής Προτεραιότητας; Gnash, coreboot, ελεύθερες διανομές GNU/Linux, GNU Octave, οδηγοί για δρομολογητές δικτύου, αντιστρεπτή αποσφαλμάτωση στο GDB, αυτόματη μεταγραφή, οδηγοί PowerVR, καθώς και αντικαταστάσεις ελεύθερου λογισμικού για τα Skype, βιβλιοθήκες OpenDWG και Φόρμες Oracle.

Μπορείτε να αναλάβετε ένα ασυντήρητο GNU πακέτο; halifax, metahtml, orgadoc, όλα τους αναζητούν συντηρητές. Επίσης, αυτά τα πακέτα αναζητούν συν-συντηρητές: aspell, gnuae, metaexchange, powerguru. Δείτε τις ιστοσελίδες των πακέτων για περισσότερες πληροφορίες.


[λογότυπο ΙΕΛ]“Η αποστολή μας είναι να διατηρούμε, προστατεύουμε και προωθούμε την ελευθερία της χρήσης, της μελέτης, της αντιγραφής, της τροποποίησης και της αναδιανομής λογισμικού υπολογιστών, και να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των χρηστών Ελεύθερου Λογισμικού.”

Το Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού είναι ο κύριος οργανωτικός υποστηρικτής του Λειτουργικού Συστήματος GNU. Υποστηρίξτε το GNU και το ΙΕΛ με την αγορά εγχειριδίων και εξοπλισμού, την εγγραφή στο ΙΕΛ ως συνδεμένο μέλος, ή κάνοντας μια δωρεά, είτε απευθείας στο ΙΕΛ είτε μέσω Flattr.

ΠΊΣΩ ΣΤΗΝ ΑΡΧΉ

Το ΙΕΛ διαθέτει επίσης αδελφούς οργανισμούς σε Ευρώπη, Λατινική Αμερική και Ινδία.