English [en]   العربية [ar]   български [bg]   català [ca]   Česky [cs]   Deutsch [de]   español [es]   فارسی [fa]   français [fr]   hrvatski [hr]   italiano [it]   日本語 [ja]   മലയാളം [ml]   Nederlands [nl]   polski [pl]   русский [ru]   Shqip [sq]   српски [sr]   Türkçe [tr]   українська [uk]  

Aquesta traducció no reflecteix els canvis fets des de 2015-06-02 a l' original anglès. Podeu donar un cop d'ull a aquests canvis. Vegeu la Guia de traducció per informar-vos sobre la coordinació i publicació de les traduccions d'aquest article.
Contacteu amb l'Equip de traducció per col·laborar en la traducció al català del web de GNU.

Usuaris de GNU que mai no han sentit parlar de GNU

per Richard Stallman

Per saber més sobre aquest tema podeu llegir les nostres Preguntes freqüents sobre GNU/Linux, la pàgina Per què GNU/Linux? i la nostra pàgina sobre Linux i el Projecte GNU.

La major part de la gent mai no ha sentit parlar de GNU. Fins i tot la major part de la gent que utilitza el sistema GNU mai no ha sentit parlar de GNU, pel fet que moltes persones i companyies els hi han dit que el sistema s'anomena «Linux». El nom GNU, no obstant, té certes implicacions que la gent descobrirà quan escoltin aquest nom. GNU està associat amb els ideals de la llibertat del moviment del programari lliure. Aquesta associació no és accidental; el motiu per desenvolupar GNU va ser específicament fer possible utilitzar un ordinador i tenir llibertat.

L'associació entre el mot GNU i les nostres metes de llibertat i solidaritat social existeix a la ment de centenars de milers d'usuaris de GNU/Linux que no coneixen GNU. Existeix a la Viquipèdia. I existeix a la web; si aquests usuaris busquen GNU, trobaran www.gnu.org, que parla sobre el programari lliure i la llibertat.

Una persona que vegi el nom «GNU» per primera vegada a «GNU/Linux» no ho associarà immediatament amb res. Però quan aquestes persones sàpiguen que el sistema és bàsicament GNU, donaran un pas que els acostarà al coneixement dels nostres ideals. Podran, per exemple, sentir curiositat i buscar més informació sobre GNU.

I encara que no la busquin, la poden trobar igualment. La retòrica del «codi obert» tendeix a allunyar l'atenció de la gent dels temes relacionats amb la llibertat dels usuaris, però no totalment; encara es parla sobre GNU i el programari lliure, i la gent té l'oportunitat d'arribar-hi. Quan això passi, és més probable que el lector presti atenció a les informacions sobre GNU (per exemple, que és l'obra d'una campanya per la llibertat i l'esperit comunitari) si sap que ell mateix és un usuari del sistema GNU.

A la llarga, anomenar al sistema «GNU/Linux» difon la consciència dels ideals de llibertat pels quals vàrem desenvolupar el sistema GNU. És també un útil recordatori per a les persones de la nostra comunitat que coneixen aquests ideals, en un món on s'han adoptat massa sovint, en el debat sobre el programari lliure, postures completament pràctiques (i per tant immorals). Quan demanem que anomeneu al sistema «GNU/Linux», ho fem perquè la consciència de GNU, de manera lenta però segura, porti a la consciència dels ideals de llibertat i de comunitat del programari lliure.

[Logotip de la FSF]“La nostra missió és preservar, protegir i promoure la llibertat d'utilitzar, estudiar, copiar, modificar i distribuir programari, i defensar els drets dels usuaris de programari lliure.”

La Free Software Foundation és la principal organització patrocinadora del Sistema Operatiu GNU. Doneu suport a GNU i la FSF comprant manuals i regals, unint-vos a la FSF com a membre associat, o fent una donació, ja sigui directament a la FSF o via Flattr.

Tornar a dalt