English [en]   العربية [ar]   български [bg]   català [ca]   Česky [cs]   Deutsch [de]   español [es]   فارسی [fa]   français [fr]   hrvatski [hr]   italiano [it]   日本語 [ja]   മലയാളം [ml]   Nederlands [nl]   polski [pl]   русский [ru]   Shqip [sq]   српски [sr]   Türkçe [tr]   українська [uk]  

Thanks to your support, 2015 marks 30 years of the FSF! In the next 30 years, we want to do even more to defend computer user rights. To kick off in that direction, we're setting our highest-ever fundraising goal of $525,000 by January 31st. Read more.

$525K
78% (413K)
Count me in

Dit is een vertaling van een Engelse pagina.

GNU Gebruikers Die Nog Nooit van GNU Gehoord Hebben

door Richard Stallman

Om meer over dit onderwerp te weten te komen kun je ook de GNU/Linux Veelgestelde Vragen lezen, of ons artikel Waarom GNU/Linux? of Linux en het GNU Project.

De meeste mensen hebben nog nooit gehoord van GNU. Zelfs degenen die GNU gebruiken hebben nog nooit van GNU gehoord met dank aan al die mensen en bedrijven die hen aanleren het “Linux” te noemen. Desalniettemin heeft GNU bepaalde associaties die mensen ontdekken zodra ze de naam horen. GNU is verbonden met de vrijheidsidealen van de vrije software beweging. Deze associatie berust niet op toeval; de motivatie voor het ontwikkelen van GNU was het gebruiken van software in alle vrijheid.

Het verband tussen de naam GNU en ons doel van vrijheid en sociale solidariteit zit reeds in de hoofden van honderdduizenden GNU/Linux gebruikers die wél weet hebben van GNU. Het staat in Wikipedia. En het is te vinden op het web; wanneer deze mensen zoeken op GNU, komen ze automatisch uit bij www.gnu.org, waar het gaat over vrije software en vrijheid.

Iemand die voor het eerst de naam “GNU” ziet in “GNU/Linux” zal deze associatie niet onmiddellijk hebben. Wanneer mensen echter leren dat het systeem voornamelijk GNU is, brengt ze dat een stuk dichter bij de kennismaking met onze idealen. Ze zouden bijvoorbeeld nieuwsgierig kunnen worden en aanvullende informatie over GNU op kunnen gaan zoeken.

Wanneer ze het niet zoeken zouden ze het toch tegen kunnen komen. De verhalen over “open bron” leiden nogal eens af van onderwerpen als de vrijheid van gebruikers, maar niet helemaal; er wordt nog steeds gediscussieerd over GNU en vrije software en daar zouden mensen mee in aanraking kunnen komen. Wanneer dat gebeurd zal een gebruiker meer aandacht hebben voor het verhaal van GNU (over hun campagne voor vrijheid en gemeenschapszin) wanneer hij weet dat hij een GNU-gebruiker is.

Verwijzen naar het systeem als “GNU/Linux” zal op de lange termijn mensen bewust maken van de vrijheidsidealen die achter het ontwikkelen van GNU zitten. Het is ook een nuttig geheugensteuntje voor mensen binnen onze gemeenschap die onze idealen kennen, in een wereld waar vrije software alleen op zijn praktische merites (en dus amoreel) wordt beoordeeld. Wanneer we je vragen het systeem “GNU/Linux” te noemen doen we dit om een bewustwording op gang te brengen over GNU, vrije software idealen en gemeenschapszin.

[FSF logo]“Our mission is to preserve, protect and promote the freedom to use, study, copy, modify, and redistribute computer software, and to defend the rights of Free Software users.”

The Free Software Foundation is the principal organizational sponsor of the GNU Operating System. Support GNU and the FSF by buying manuals and gear, joining the FSF as an associate member, or making a donation, either directly to the FSF or via Flattr.

naar begin