This translation may not reflect the changes made since 2015-02-02 in the English original.

You should take a look at those changes. Please see the Translations README for information on maintaining translations of this article.

ГНУ корисници који никада нису чули о ГНУ

написао Ричард Сталман

Да бисте научили више о овој теми, можете прочитати ГНУ са Линуксом ЧПП (Честа Постављана Питања), страну Зашто ГНУ са Линуксом? и нашу страну о Линукс и Пројекат ГНУ.

Већина људи никада није чуло за ГНУ. Чак већина људи који користе ГНУ систем никада нису чули за ГНУ, захваљујући многим људима и компанијама које их уче да га зову “Линукс”.

Ипак, име ГНУ има извесне асоцијације, које ће људи открити када једном чују име. ГНУ је повезан са идеалима слободе покрета слободног софтвера. Та асоцијација није случајна; мотив за развијање ГНУ-а је специфично био да се омогући коришћење компјутера и да се има слобода.

Асоцијације између имена ГНУ и наших циљева слободе и социјалне солидарности постоји у свести стотине хиљада корисника ГНУ-а са Линуксом који знају о ГНУ. Он постоји у Википедији. Постоји и широм веба; ако ови корисници траже ГНУ, наћи ће gnu.org, који говори о слободном софтверу и слободи.

Особа која види име “ГНУ” по први пут у “ГНУ са Линуксом” неће га одма повезати ни са чим. Ипак, када људи знају да је систем практично ГНУ, то их приближава учењу о нашим идеалима. На пример, можда ће постати знатижељни и потражити више информација о ГНУ-у.

Ако га не потраже, можда ће га ипак сусрести. Реторика “отвореног кода” тежи да одвлачи пажњу људи од тема корисничких слобода, али не потпуно; и даље постоји дискусија о ГНУ и слободном софтверу, и људи имају неке шансе да се сусретну са тим. Када се то деси, читаоц ће вероватније обратити пажњу на информацију о ГНУ-у (као на пример да је то рад кампање за слободу и заједницу) ако зна да је корисник ГНУ система.

Временом, називати систем “ГНУ са Линуксом” ће проширити свест о идеалима слободе за које смо развили систем ГНУ. Такође је корисан и као подсетник за људе у нашој заједници који знају о овим идеалима, и у свету где се већина дискусије о слободном софтверу узима потпуно практичан (и стога неморалан) приступ. Када од вас тражимо да зовете систем “ГНУ са Линуксом”, ми то радимо зато што свест о ГНУ полако али сигурно доноси са собом свест о идеалима слободног софтвера - слободе и заједнице.